MacMurray Centre

JP1 6739 LR Copy
JP1 6739 LR Copy

MacMurray Centre (MMC) is a new private medical centre for an endoscopy specialist located within the medical precinct of Remuera, Auckland.

The design provides a relaxed and empathetic patient experience, in a welcoming residential-like front of house, reception and waiting room. An expansive double highlight space has been designed to feel as if you are waiting in a living room, with the terrace and garden beyond. This ambiance is carried through to the medical front of house spaces on the upper level, off the mezzanine. The resulting centre offers a comfortable space that evokes a sense of being at home, creating a realm which reduces patients’ anxiety through familiar design hues.

A clear delineation in built form and internal material specification has been achieved between the public front of house public and the private clinical realms. The patient journey is integral, hosted at the beginning in a hotel-like sequence, followed through to different boutique clinical experiences as they follow their treatment process.

The centre is made up of three procedure rooms, one operating theatre and supporting facilities. Patient-flow from initial consultation in one of seven consult rooms leads through to four pre-operation rooms for change and relaxed waiting times.

Ten recovery beds and several recovery chairs enable a transitioned exit with private conversations accommodated in one of three post-operation rooms. Recovery rooms face easterly back towards Mount Hobson with the added provision of bedrooms where discharged patients can stay if/when required. An infusion room offers the opportunity for diversity of medical offerings, while a Medical Room can accommodate for specialist requirements (including VIPs).

Staff are afforded an outward-focused retreat, off the beaten track, which allows for quiet time and reflection between procedures.

Sustainably sourced building materials were specified from the western-red cedar, through to key design moves such as the dramatic cantilevered canopy which provides shading to the double height glazed façade. LED light fixtures are used throughout, double glazing and environmentally sustainable design services wrap up this facility.

JP1 2631 LR 1
JP1 3012 LR
JP1 3720 LR 1
JP1 2600 LR 1
JP1 2800 LR
JP1 4303 LR 1
JP1 3583 LR 1
JP1 4007 2 LR 1
JP1 2607 LR
JP1 6602 LR
JP1 6707 LR
JP1 3355 LR 1
JP1 6748 LR