High Commission of India

6050 High Commission Of India Cam1 V2 Email
6050 High Commission Of India Cam1 V2 Email

The simple, rectangular forms of the building provide a sense of permanence and authority.

The simple, rectangular forms of the building provide a sense of permanence and authority.

The new Indian High Commission building is located within the Parliamentary Precinct. The site’s square shape allows for traditional planning principles of a building enclosing a centralised courtyard. This courtyard offers a tranquil, naturally lit space for community reception and functions for up to 300 people.

The main entrance, a covered porte-cochere with Consular offices above, provides an entrance to the courtyard and Grand Hall. To the rear of the site, 12 Consular apartments form  a three storey L-shaped shelter for the courtyard from Wellington winds.

The simple, rectangular forms of the building provide a sense of permanence and authority. The building is constructed of coloured concrete, marble, glass and metal. Tracery screens of metal and marble on the facade emit and soften light while providing protection and security to Consular offices and apartments.