Hepburn's Road House

Hepburns ext 03 of 10
Hepburns ext 03 of 10

A new family home for a couple and their university-age daughter, responded to a transition from inner-city living to a country setting with trees, views, seasonal extremes, vegetable gardens and outbuildings.

Evolving working dynamics – a combination of a commute between Christchurch and Auckland and working remotely - have enabled our clients to relocate to a rural site and to reconnect with mid-Canterbury roots. An earlier project in Queenstown (Bendemeer House, 2005) resonated with our clients, and a structured multi-pavilion strategy in robust materials was seen by them to be a desirable and appropriate response to their site.

Themes of longevity, proportion, symmetry, durability, understated muscularity, and a contemporary traditional syntax informed our response to the brief. Our collaboration confirmed a mutual desire for traditional forms, richness of experience, and avoidance of unnecessary gesture.

Combinations of precast concrete, insitu concrete, glass-fibre reinforced concrete, dark-stained timber weatherboards and profiled steel roofing contribute to a cohesive and understated resolution. A material hierarchy separates principal rooms (concrete) from supporting spaces (weatherboard) and ancillary buildings (corrugated steel).

Traditional construction methods underpin the logic of the house, reassuring and straightforward, incorporating in-house references to both silhouette and detailing of Warren and Mahoney’s Canterbury houses of the 1960s as viewed through a contemporary lens.

Interior treatments by Davinia Sutton integrate with the overall intent of the project as envisaged by Warren and Mahoney and our clients.

Hepburns int 06
Hepburns int 05
Hepburns int 02
Hepburns ext 03
Hepburns ext 01