Conway Flat Bolt Hole

Conway Flat Bolt Hole 1 Of 6
Conway Flat Bolt Hole 1 Of 6

Located on the scarp of a bush clad valley, this contemporary home is bedded into the hillside with breathtaking views across the Conway Flat to the Kaikoura coastline and mountain ranges.

Located on the scarp of a bush clad valley, this contemporary home is bedded into the hillside with breathtaking views across the Conway Flat to the Kaikoura coastline and mountain ranges.

Conceived as a rural retreat – the Bolt Hole is one of a pair of homes designed for the same client to serve two divergent briefs. Each house adopts a unique response to the local geography in order to achieve very different experiential results.

The design explores the relationship between sculptural expression and integrated retreat. On approach, the hunkered timber form belies the fact that the home is cantilevered beyond the escarpment and into the tree canopy. Layers of built form engage, yet separate the natural landscape from the interior volumes.

The crisp trapezoidal plan is sculpted by three terraces, entry, morning court, and cantilevered deck. The terraces are carefully arranged to uncover specific views and provide a variety of sheltered outdoor living areas.

Unlike the neighboring Common house, the Bolt Hole is not conceived as a single, fluid, interior space but as a series of interconnected rooms each with a clearly defined use. The ‘broken plan’ methodology is balanced by a series of folding doors that unite each space across a semi enclosed courtyard.

Upstairs the Master bedroom and twin en suite represent the pinnacle of retreat. Here the panoramic view is revealed from a private terrace elevated above the tree tops.

In contrast to the machined metal appearance of the Common House, the timber clad Bolt Hole weathers naturally, developing character and assimilating into the contours of the site over time.

Conway Flat Bolt Hole 3 Of 6
Conway Flat Bolt Hole 4 Of 6