Bendemeer Estate

Bendemeer Estate
Bendemeer Estate

As part of a project to redevelop Bendemeer Station into a collection of high quality residential sites, Warren and Mahoney was commissioned to create a complete integrated environment. 

As part of a project to redevelop Bendemeer Station into a collection of high quality residential sites, Warren and Mahoney was commissioned to create a complete integrated environment. 

As part of a project to redevelop Bendemeer Station into a collection of high quality residential sites, Warren and Mahoney was commissioned to create a complete integrated environment. 

The work to date comprises the entry sequence from the Crown Range road, and includes gates and a courtyard, laneway signage within the site, the Woolshed and the Pavilion (two complimentary spaces available for the recreation and enjoyment of residents), and No. 8, the first showcase house.

A rectangular entry court framed by four quadrant stone walls provides access to the signature Bendemeer black-steel automated gates, while  mailboxes, intercom plinth, and laneway signs have all been developed with a distinctive Bendemeer identity, created by Warren and Mahoney and Anton Mogridge.

Following entry to the site, the visitor’s progress through the development is punctuated by a surprise view of the centrally located ornamental pond. Set on axis with Coronet Peak, the residents’ Pavilion emerges from the water’s edge. A wide deck and outdoor fireplace form the frontage to an enclosed top-lit lounge, retained into the hillside and roofed in schist gravel. This summer pavilion provides entertaining space for residents and their guests.  Extendable café-style awnings and blue-steel laser-cut wall panels complete the composition.

The Woolshed is a concealed fireside entertaining room created within the shell of the existing 1840s cottage and the 1950s woolshed. The perimeter of the original stone cottage anchors the northern edge of the building that now provides a luxurious and discrete place for residents to meet for a drink. A frameless glazed tunnel directs the visitor, via the shearing shed (now treated as historical exhibit), from the woolshed’s original entry door to the refurbished sanctuary space of the cottage. New roof framing and lining, lighting, joinery, flooring and services have transformed a corner of the existing shed into a club-like haven protected from the elements and invisible to passers by.

Bendemeer Estate 2
Bendemeer Estate 3
The Pavilion
Bendemeer Estate 4
Bendemeer Estate 5
The Woolshed