News

Read all of our current and past news developments.

Mit Final Simon Devitt July 2014 12

“The design blurs public space and internal domains to express openness and informality – an invitation to the community to freely enter, a neutral framework that will be filled by the life of MIT and its surrounding community."

Blair Johnston

NZ DESIGN FIRST: NEW MIT CAMPUS COMBINES TEACHING FACILITY WITH TRANSPORT HUB

In a New Zealand design first, the new Manukau Institute of Technology (MIT) campus integrates a teaching and study facility with an Auckland Transport railway station – a strategic initiative to increase the accessibility of tertiary learning in South Auckland.

The Warren and Mahoney design for the 19,427m²  [1] building in Manukau, which opened Friday 20 June 2014, features a seven level building, with floors circling a soaring six storey public atrium space. The basement floor opens into a rail platform, with a direct line connecting to the Auckland city centre.

Blair Johnston, lead design architect for MIT and Executive Director of Warren and Mahoney, says the train station entrance within the building itself is an opportunity to increase public participation in tertiary education – “bringing commuters into the heart of MIT and exposing its programmes to the widest possible audience.”

The ground floor is intended as public space; for commuters to freely enter and cross on their way to the train line, with retail spaces and cafes provided around the exterior of the building. With the addition of the bus interchange in the future, the complex is envisioned as the second largest rail transport hub in New Zealand.

Says Johnston: “The design blurs public space and internal domains to express openness and informality – an invitation to the community to freely enter, a neutral framework that will be filled by the life of MIT and its surrounding community.

“The ambition is for this space to become embedded in the ‘mental map’ of people in the Manukau CBD and beyond. The building is designed to be a cultural destination – a centre for meeting, events and arts, a platform of transportation, and a place where the possibilities of learning are discovered.”

During the design process, MIT and Warren and Mahoney worked in partnership with Auckland Council and Auckland Transport, and in consultation with representatives from Maori, Pasifika, and local communities, MIT staff and students.

Dr Peter Brothers, Chief Executive of MIT, says the goal was to break down the “the geographical, societal, and personal barriers between institution and community.”

“We want to show the people of Manukau the reality of study, to enable access to vocational education that will lead to better work, and a better life.”

“Weaving the train station, bus interchange and education institution together is our way of welcoming people into the space, encouraging people to look around and interact with the building without barriers. If the travelling public can see members of their own community studying, it’s a daily reminder that this education is a real, accessible possibility for them too.”

“It’s important that we’re not in an ivory tower; we want to be woven into the community. If people see it as their space, rather than MIT’s building, then the project will be a success,” says Brothers.

DESIGN HIGHLIGHTS

  • Public access: The ground floor is public space – the life and activity of the students and public is clearly visible from the outside. This visual open­ness also supports engagement with the community, creating a welcom­ing destination.
  • Sustainability: The building is a 5 green star project. The design employed new initiatives, technologies and materials to create a low carbon footprint.
  • External columns: To create an open and unobstructed interior, the building’s columns are external: 5 storey ‘diamond brace’ columns, steel beam lines, horizontal sun shading and different styles of glazing. The layout creating a complex, repeating pattern that is evocative of not one, but many cultures and points of view
  • Open interior: The heart of the building is its soaring six storey atrium – a significant spatial device which integrates the desire for open, connected, flexible floor plans; with the technical and structural challenges of building over a rail trench.
  • Learning spaces: The interior is flexible, to adapt to continual changes to learning and education over the next decades. The design revolves around the ‘flipped classroom’ concept – making space suit student interaction and engagement, rather than a traditional lecturer-orientated format.
  • Adaptable spaces: The architecture provides a neutral framework (“the coathanger”) that will be filled by the life of MIT and its surrounding community (“the clothes”). The visual identity of the building is adaptable, flexible and representative of a diverse community.
  • Train station: Pedestrians enter the station at ground level through a double height main entrance lobby, signposted with an electronic departures board. A full-height glazed screen provides access to each platform, and significantly reduces noise between levels.
  • Materials: A palette of stone, timber, glass, steel, with natural and durable high quality surface finishes. The materials take direct cultural references and craft patterns.


Mzbs4556 Lr

We’re excited to see the School of Biological Sciences moving to the new building and the University’s science precinct, which will put science in the public eye and is a legacy for the future.

Rodney Sampson

Te Toki a Rata, the new building for the School of Biological Sciences at Victoria University of Wellington, has been completed on schedule in time to open its doors for the 2018 first trimester.

Designed by Warren and Mahoney architects, the 12,500mfacility on the Kelburn campus is a long, low, four-storey building that accommodates four undergraduate teaching labs, two ‘super labs’, and collaborative learning spaces.

“We’re excited to see the School of Biological Sciences moving to the new building and the University’s science precinct, which will put science in the public eye and is a legacy for the future,” says Rodney Sampson, lead architect.

The development aligns with the University’s strategy for growth and supports the Government’s aspirations to foster a prosperous, technology-driven New Zealand. Designed for the digital age, the school provides a highly collaborative workplace and future-proofed modern facilities for students, lecturers and researchers.

To achieve these multi-layered objectives, Warren and Mahoney undertook a comprehensive three-year research and consultation process with the science community, watching the way students, lecturers and researchers work, and visiting overseas establishments to ascertain international best practice.

The architects identified the need to open up connections between different fields of science to allow a cross-pollination of ideas. Sampson: 

“Innovative research and learning is about people interacting so we aimed to break down the physical barriers between traditional science groups by providing stronger connections.”

Internally, the layout is flexible with minimal boundaries to ensure a blended research and learning environment that maximises opportunities for student/researcher engagement.  The labs are well connected to the student spaces and not isolated or siloed,” explains Sampson.

Glass-walled laboratories mean undergraduates can see the scientists at work – and imagine what their own future might be like.

Spaces throughout the building can be reconfigured to suit the changing needs of the facility which future-proofs the school. Two ‘super-labs’ are large-scale, open, adaptable environments that promote increased collaboration and ‘flex’ between users groups, ensuring that teams can adapt quickly to best address emergent research projects.

“The screening that wraps the façade provides solar protection but its vertical profile is also suggestive of DNA markers – the integral building blocks in our understanding of biological science,” says project architect, Catherine O’Hare of Warren and Mahoney.

A cultural narrative also informed the architects’ thinking. The screening doubles as a contemporary expression of a ‘takitaki or palisade’, commonplace on marae and pa sites providing reference to the hillside location.  Building details are layered and folded, all elements consistent with Maori and Pacific Island design.

Appropriately for a building which celebrates the biological sciences, there was a focus on sustainable materials and energy efficiency. The palette of timber, concrete and stone was, where possible, left natural to minimise the need for chemical coatings. The exposed thermal mass of the concrete retains heat, displacement ventilation keeps the spaces cool, and a narrow floor plate harnesses sunlight to provide a balance of comfort without excessive energy use. Tanks collect rainwater for re-use within the building and atriums inter-link interior spaces with the newly landscaped external environments to reinforce a connection to nature.

Te Toki a Rata is a critical gateway to the science precinct of the University. “It’s a dynamic yet permeable boundary,” says Sampson “that links visually and physically to the campus beyond.” A covered vehicle drop off and separate pedestrian entries were created while routes through the building and walkway links to existing infrastructure ensure it integrates with the campus as a whole. A centralised plaza between this gateway and the established buildings is a lively meeting hub for students.

Another focus for the building was to identify as integral to the Wellington landscape. Its folded façade references the topography of the site, and the curves of the ocean and land at the harbour edge. Its articulated form sets up a confident, open relationship between the capital and one of New Zealand’s premier teaching and research institutions.  

“The design of Te Toki a Rata fosters innovation, brings more vibrancy to the city and contributes to growing the New Zealand economy through world-class science,” says Sampson. 

 

Jmc5256

In recognition of the scale and breadth of activity in the studio, we are taking a new ‘dynamic duo’ approach to the leadership of our Auckland studio

John Coop

Warren and Mahoney has announced changes to its Auckland studio leadership team, with the appointment of Andrew Tu’inukuafe as Studio Principal and Richard Archbold (Arch) as Performance Lead.

These changes follow the announcement that John Coop, the current Auckland studio Principal, will take over as Managing Director of Warren and Mahoney on 1 April 2018.

“In recognition of the scale and breadth of activity in the studio, we are taking a new ‘dynamic duo’ approach to the leadership of our Auckland studio,” said John Coop.

“Andrew plays an integral role in the studio. His exceptional people skills and ability to form highly collaborative working relationships will ensure his success as Studio Principal.

“Arch has demonstrated strong leadership skills across projects and studio resourcing, placing him in a good position to take on the newly created Performance Lead role to support Andrew,” continued Coop.

Andrew joined Warren and Mahoney in 2015, having worked at architectural practices in New Zealand, the UK and USA. As a Principal at Warren and Mahoney’s Auckland studio, Andrew leads numerous projects, the People and Culture Portfolio, and the Interiors and Workplace design team across the broader practice.

“Arch and I already work very closely together, and look forward to strengthening these links through our joint responsibility for the Auckland studio and a shared focus on people and culture,” said Andrew. 

Arch first joined Warren and Mahoney almost 20 years ago, and has been lead architect on major projects including the New Zealand International Convention Centre and the award-winning ANZ Centre. He is actively involved with public engagement and promotion of architecture through involvement with tertiary institutions and as co-host of the architectural podcast ‘76 Small Rooms’

Andrew and Arch will be responsible for defining and delivering the practice’s Auckland strategy, and ensuring Warren and Mahoney’s continued presence and strength in Auckland.

18 03 Warren Mahoney 009 Edit

Warren and Mahoney has announced the appointment of John Coop as Managing Director, taking over from Peter Marshall who has held the position since 2009.

The move will see Christchurch-based Principal Graeme Finlay replace John as Chairman of Warren and Mahoney Limited. Graeme currently holds the Deputy Chairman position.

This is the first time that Warren and Mahoney has appointed an Auckland-based Principal to lead the practice, and Peter Marshall says it’s a strong signal of the practice’s commitment to the region.  

“The Warren and Mahoney board has been actively reviewing the governance of the business and identifying leadership talent. We have a clear view on where we’re headed and a clear strategy on how to get there.

“John has the capability and capacity to take the practice forward, and his location in Auckland, with the leadership team close by, will strengthen the practice and prepare it for future growth.  

“It has been a privilege to have held this role for the past nine years over an exciting time of growth for the business and Warren and Mahoney brand,” said Peter Marshall.

John Coop has held the role of Warren and Mahoney Chairman since 2015, and has been a Principal and shareholder of the practice since 2001, and Regional Principal of the Auckland studio since 2011. His new role as Managing Director is effective as of 1 April 2018.

“We have a strong business and we are on a mission to be a New Zealand design practice active in the wider world. The more knowledge, experience and talent we can gather from afar, the more we can positively shape the New Zealand built environment.

“Peter Marshall has guided the practice superbly for over nine years, through the Christchurch earthquakes, a period of growth into Australia, and an increasingly complex construction sector. It is an exciting challenge to take on this role, and to continue this story,” said John Coop.

Graeme Finlay is currently Regional Principal of Warren and Mahoney’s Christchurch studio, Chairman of Warren and Mahoney Australia, and has been a Director of Warren and Mahoney Limited since 2006. He is a registered architect in New Zealand and Australia, and was involved in the establishment of the New Zealand Green Building Council.

“Having Graeme located in Christchurch with close ties to Australia will assist in balancing the geographic spread of our leadership,” said Marshall.

Kscb 2790 Lr

King’s School, which soon approaches its centenary, has opened a new state-of-the-art multi-purpose learning environment as the school looks ahead to its next 100 years of educating boys.  

Located in the centre of the school, the Centennial Building has been designed to cater to the future needs of students and connect and strengthen the school’s community.

The opening of the new building is a personal highlight for King’s School Headmaster, Tony Sissons, who tasked architectural design practice Warren and Mahoney with the important job of designing a space that will need to support changing education trends and a technology future that is yet unknown.

“There were many planning discussions with Warren and Mahoney, and multiple requirements to consider, but core to the brief was the importance of human relationships within a school environment, particularly those between student and teacher.

“What we have in this building is a flexible environment that encourages collaboration with others, while at the same time providing more intimate spaces for individual and reflective learning. This is achieved without losing the strong personal relationship between each individual student and his teacher. It’s the best of both worlds,” says Sissons.

The new building adds an additional 5,000 sq. metres to the school’s existing footprint and consists of large light-filled classrooms, music studios and flexible discussion areas. It replaces the Hanna Block, which following a review by earthquake engineers was found to have serious structural problems.

Warren and Mahoney project lead and managing director, John Coop, says that the building had to connect the past and future of King’s School and that the end result replicates the real world of university facilities and contemporary workplaces.

“The space deliberately brings the activities of teaching and learning directly into the circulation pattern of the school so that movement and ambient activity are seen as positive additions to focus, rather than distractions.

“We’re really pleased with the end result, and to deliver the project on-budget with minimal disruption to the school’s activities,” says Coop.

The new Centennial Building allows a flow from individual classrooms into open flexible spaces, which can be used by students and staff from across the school. For the first time, all the school’s buildings are now well-connected by the use of bridges linking existing buildings to the new facility. The $30 million build took 20-months to complete, with most of the work being carried out during the school year.

Sissons says that the although the new building adds significant new spaces to the school, the King’s School Board is committed to not increasing its current roll, maintaining its staff: student ratio of 1:11.